FOLKLORE I GASTRONOMI

"På hösten, när husvagnar av vagnar avgick från hela Dobruja till småbåtshamnen i Balchik och Batov vattenkvarn, de kunde inte undvika Antimov och Sarandovica värdshus. Sedan började de glada dagarna vandra runt. Utanför kunde du se de urkopplade vagnarna, och medan hästarna sovande under filtarna, säckpipor spelade i värdshuset, det kom skrik, och då och då började golvet darras, som om hon kunde kollapsa under junacka ryczenica. När en man gick in, han kunde se en blå dis av cigarettrök stiga från golv till tak, och bland dem navkapslar, inverterade fårskinnsrockar och mustasch, sol och vind garvade ansikten. Alla pratade högt och - även om de var så, vad de satt - mestadels stål, rätade ut, med en kopp vin i ena handen, med en piska i den andra, som om de var redo att gå ut”.

Vi presenteras för ett sådant värdshus av Jordan Jowkow - lovord av Dobrogean folklore, gammal bulgarisk tradition och skönheten hos lokala kvinnor, m. i. Albeny, från namnet på vilket Black Sea spa tar sitt namn. Och även om så många år har gått sedan tiden, när hjältarna i hans berättelser hjälpte sig att rakija vid ett gästgivarhus och roade sig iväg för att dansa tillsammans, dessa bilder är inte konstiga för oss idag. I varje lantgård och den minsta restaurangen med inskription ,,skara-bira ” (riv-öl) vi kommer fortfarande att hitta atmosfären från gamla dagar. Samma låtar kommer att dra starka manliga röster, och det kommer det också att göra, stående, med ett glas vin i handen, i röken mättad med lukten av vitlök och grillat kött, de kommer att föra - precis som de lämnar - oändliga konversationer. Denna atmosfär finns också i lokaler medvetet inredda i lantliga interiörer, som tycktes ha flyttats levande från gamla utomhusmuseer. I dessa låga och mörka rum finns dock inget av den sömniga atmosfären hos ett etnografiskt monument. Kanske det är därför, att Bulgariens folklore fortfarande är ett levande fenomen, att nutiden knappast kan skiljas från den, även den mest moderna - stora staden; en vistelse i en regional anläggning kombineras alltid med en avslappnad vistelse, kul full av glädje.

Bulgariska författare, perfekt utvecklad) gastronomi är full av originalidéer. Tack vare dem kan du ha kul i den gamla väderkvarnen, och i vecket, vid Hajduk-bål och i herdestugor. En vistelse i ett sådant friluftsmuseum har sin egen speciella ritual, vilket mer eller mindre upprepas i alla sådana tält.

Det första villkoret, vilket beror på att ha kul, är att glömma den dagliga rusningen, fullständig avkoppling, känsla, den tiden har slutat. Detta är vad bulgarerna gör när de kommer hit i många timmars fester med sina familjer, vänner, och även - trots den ofta sena timmen - med barnen, vilket inte chockar någon ändå. Ofta kan du titta på bordet upptaget av en familj på tre generationer.

En vistelse på en sådan plats bör naturligtvis börja med vinet som serveras i lerskålar och några sidorätter, t.ex.. “Handla sallad” eller tunt skivade bågar”. Sedan huvudrätt "kurban-czorba"” eller grillat kött, som serveras "fredag” - Vit, runda, fortfarande varm rulle, som hon tårar med fingrarna, och medan han äter doppar han i "czubricy"” jag „mirudii”. Ett folkband består mestadels av en fiol, flöjt och dragspel börjar konstigt, orientalisk och fascinerande melodi "hora”. Gruppens solist sätter iväg för att dansa och drar med sig servitriser i folkdräkter, och dessa - gäster; en färgstark procession slingrar sig mellan borden. Och så här varje dag, sent på kvällen…