VINTERJULSTULLAR

Det nya året hälsas traditionellt i Bulgarien med "Surwaknicami"”, det vill säga stavar sammanflätade i en ögla och dekorerade med blommor. Med nyårshälsningar slår han med "surwaknica"” mottagare av dessa önskemål, ordspråk:

..Surwa, surwa år, glad ny godina!
Złaten kłas na niwa,
Länge leva nästa år,
Oogodina, gör amina!”
I fri översättning betyder det det:

"Gott nytt år, Gott nytt år! Guld- vete i fältet, hälsa, lycka till nästa år. Amen!”

Vasilovden firas den första dagen av det nya året. Sedan förbereder den äldsta hemmafruen en speciell banica, där han lägger kvist av kornved - en symbol för hälsa och välstånd hemma, och även ett litet mynt. Under galamiddagen delar hon kakan i portioner i närvaro av alla familjemedlemmar. Att hitta detta mynt i deras tårta leds av hushållsmedlemmarnas förmögenhet för hela året.

En annan vacker vintertradition, som fortfarande finns kvar i de bulgariska byarna, det finns kulor av "Kukers"”. Dessa förklädnader besöker landsbygdens gårdar under fastighetsperioden, och deras danser ska säkerställa en rik skörd och ett överflöd av hus. Kukers outfit är original: den består huvudsakligen av en mask med en komplex struktur på huvudet, vilket dock inte tänker på en analogi med Ku-Klux-Klan. Dockhatten är glad, dessutom är ansikts konturer vanligtvis målade på den, den är dekorerad med konstgjorda blommor, frukt, fågelbon, fåglar, små djur etc.. intrikat placerad på en byggnadsställning av trä. Dansaren bär en fårskinnsrock med håret på toppen, omgiven av läderbälte, från vilka hänger fårklockor i olika storlekar. Gammal, något hednisk i sin karaktär, har ritualen för Kukers danser blivit populär inte bara i folkloregrupperna i Pernik, men också i underhållningsprogram på nattklubbar.

På en av kullarna som omger Golden Sands är skarpa taklinjer och dekorativa element som liknar hattarna på "kukers" vita.”. Den baren "Kukerite”, mycket dyrt och mycket exklusivt, där programmet är en speciell attraktion - alltid intressant och exotiskt för utlänningar, och utvecklats på grundval av denna gamla och samtidigt levande bulgariska tradition.