Druvor – vin

Druvor – för vin

Den klassiska frukten för vinframställning börjar mogna i augusti, och dess skörd fortsätter – beroende på sort, årgång och odlingsplatser – från september till november. Dessa uppgifter är inte korrekta och är svåra att fastställa, även erfarna vinproducenter kan inte ange allmänt tillämpliga datum. Särskilt när det gäller druvor måste du vänta, så att kvantitet går hand i hand med kvalitet, med balanserade proportioner mellan socker, syra och arom. Under mognadsprocessen för druvorna är inflytandet skadligt, men också de kvalitetshöjande mögelbakterierna, frukten förlorar mycket vätska, därför är skörden mindre. När sockerhalten ökar minskar syrahalten. Det är extremt svårt att hitta rätt ögonblick att skörda. I stora vinodlingsregioner är skördetiden officiellt inställd och denna riktlinje kan följas. Tio, som odlar vinstockar mot väggen i sitt hus eller äger en vingård, vilket inte är hans försörjning, kanske vänta några dagar till, så länge vädret är torrt och varmt, och druvorna ruttnar inte. Frukt, och följaktligen, vin gjort av dem, vinst i arom, om de utsätts för de milda strålarna från höstsolen lite längre.

Detta gäller särskilt ägarna av vinrankor, växer utanför stora odlade områden. Ju kallare klimatet, ju mer skyddad platsen borde vara, där buskarna växer, och ju längre tid det tar att skörda frukten, för att ge dem en längre mognadsprocess.

Låt mig göra en liten avvikelse här. Det är omöjligt för mig att skriva om druvskörden så prosaiskt, som om det vore råd, på privat beskärning av häckar. Förr (och ändå inte så länge sedan) skörden var en händelse, som hela byns liv kretsade kring. När allt kommer omkring var varje invånares beroende av det goda resultatet av skörden. Men till skillnad från skörden och grävningen av potatis, var skörden ett slags paus i slutet av landsbygden och firades nästan som en folkfest.. Goethe beskriver dem med dessa ord:

”Det fanns nästan ingen dag vid rätt tidpunkt, för att [far] tam [för trädgården] såg inte ut, en min, som följer med honom, vi använde båda vårens första frukter, som i höstas. Vi lärde oss också trädgårdsaktiviteter, och den trevligaste av dem var druvskörden. I själva verket är det utan tvekan, som gillar vin till omgivningen, där den växer och där de dricker den, ger en mer avslappnad karaktär, så dessa ögonblick av druvskörd väcker glädje. Glädje och dess höga symtom sveper över områdena. Under dagen hörs rop och skott från alla håll, och här och där meddelar raketer på natten, att mörkret inte ens dämpade glädjen, att ja, människor försöker dra det så länge som möjligt. De efterföljande behandlingarna kring att pressa vinet och jäsa det i källarna gav oss och hemma ett trevligt yrke, så att vi inte märkte det, hur vintern kom ".

(Jan Wolfgang Goethe: "Från mitt liv. Sanning och fantazya ". Översättning av Ludwik Jenike)

Redan några veckor före den faktiska druvskörden var källarna och pressstationerna förberedda för mottagandet av skörden. Träkar placerades bredvid byns brunn eller vid pumparna på gården på enskilda gårdar och fylldes fortfarande med rinnande vatten., så att träet sväller. Varje fartyg måste vara väldigt tätt, så att inte en droppe dyrbar vätska går till spillo.

Det gick ett hammarslag på gatorna, det var coopers som reparerade skadade fat och kärl. Stavarna var tvungna att bytas ut och bygeln fästes ihop som fästes runt de runda sidorna. Alla järndelar i pressen, Druvkvarnar och laddare är målade med en speciell lack, att varken frukt, varken saften var i kontakt med metallen.

Den första dagen av skörden satte vagnar med runda eller ovala kärl iväg till vingårdarna till ljudet av klockor., kring vilka samlare och samlare satt eller stod. Var och en av dem hade en hink eller korg och en kniv eller sax med sig. Män och robusta ungdomar bar containrar som kunde rymma sex till sju skinkor frukt på ryggen. När de anlände till vingården tilldelades var och en en rad vinrankor, varifrån med entusiasm, steg för steg, skördade. De pratade och sjöng, ägaren av vingården sjöng ofta sånger, och inte bara på grund av det, att han brydde sig om ett bra humör på jobbet, men mycket mer för detta, att han kände igen den gamla regeln: vem sjunger, den här äter inte druvor!