Kärnfrukt

Kärnfrukt

Frukt, som, om bara på grund av deras överflöd, är lämpliga för vin, bredvid druvor finns det främst äpplen och päron.

Sedan, som kan välja mellan olika sorter av äpplen eller som vill ha några träd i trädgården med äpplen som är lämpliga för must, följande sorter kan rekommenderas: boskop, grochówka, Antonówka, reneta, glogierówka. I allmänhet är de senare sorterna bättre lämpade för vinframställning än de tidiga sorterna, förgängliga sommaräpplen. Senare sorter har mer harmoniska proportioner av sockerhalten, syror och extrakt.

Innan du pressar saften bör äpplen mognas ytterligare. För detta ändamål placeras de i en hög en stund i ett torrt rum, att svettas", och finns i mogna, från äppelträdet blev stärkelsen till socker. Detta förbättrar kvaliteten på det senare vinet.

• Kasta bort sjuka frukter och riv ut ruttna områden. Om det är så mycket blödning, att de inte skulle överleva flera veckors åldrande, de måste pressas separat och omedelbart lägga in veto eller sätta på vin. När huvudskörden är klar kan det färska unga vinet blandas med vin som erhållits från senare sorter.

• Äpplen och päron får inte vara övermogna, eftersom de tappar kvalitet. Följande päronsorter är särskilt lämpliga för beredning av must: bergamotka, orange, sapieżanka och ulęgałka.

• Kvitten bör också mogna efter skörd. Kvittenfrukt kan användas för att göra ett utmärkt dessertvin. De kan också läggas till (högst till 20 %) för det tanninfattiga mustet av äpplen och päron.

• Kärnfrukter skördas ofta inte förrän på sen höst, när det redan förekommer nattfrost. Fryst frukt bör bearbetas omedelbart efter avfrostningen. De är inte lämpliga för förvaring.