Vinjuicer – föreskrifter

Vinjuicer – föreskrifter

äppeljuice, päron och druvor.

Juicerna av dessa frukter är vanligtvis inte sötade, du kan säga, att de är pastöriserade i sitt rena naturliga tillstånd. Endast under ogynnsamma år för vin och frukt kan lite socker tillsättas. För detta löses en liten mängd socker direkt i saften – bara när saften är mycket sur, i vattnet – och blandas med all vätska. För att uppnå rätt juice smak, du kan i allmänhet lita på din egen intuition (på 1 liter juice ca. 5-10 g socker) eller så kan du bestämma sockerhalten och surheten så här, som beskrivs senare.

Hallonjuice

Hallon innehåller relativt lite syra, därför blandas de oftast med röda vinbär, som kännetecknas av hög surhet. Genom att göra ren hallonsaft, vinsyra tillsätts därtill: på 1 liter juice 0,6 liter (600 g) vatten, där den löses upp i förväg 15 g vinsyra. Socker tillsätts till detta och för att berika smaken 1/4 liter rött vin. Ju mer juicen sötas, ju mer blir det sirapliknande och måste spädas ut igen för att dricka.

Om saften innehåller mycket socker (det vill säga för en liter på mer än ett halvt kilo socker), det finns inget behov av ytterligare pastörisering. Om han är i kylan, håller bra under en tid. För längre förvaring är det dock bättre att pasteurisera saften.

Vinbärsjuice

Saften sipprar genom trasan, det sötnar (ungefär ett halvt kilo socker per liter), den är adlad 1/4 liter rött vin, flaskorna fylls med den och pastöriseras. Rött vin kan ersättas med rom eller vanlig vodka (två till fyra glas per liter).

Körsbärsjuice

Körsbärsjuice sötas efter smak. En liter juice tillsätts till den 1/4 liter gott rött vin, 4 g kanel och 4 g kryddnejlika. Efter åtta dagar filtreras saften och pastöriseras på flaska. Saftens smak kan förbättras genom att lägga till några mosade körsbärsstenar, men du borde inte ta för många av dem, eftersom de innehåller giftig preussinsyra (smaken av bittra mandlar).

Saften från Black Elderberry

Den pressade saften är sötad (per liter 200 g socker) och pastöriserar.

Pomace kan göras till en puré. Vild fläderbär är extremt stabil, det är mycket svårt att framkalla en jäsningsprocess i den, och dessutom måste den värmas upp, att sambunigrinen i den skulle förlora sin syra, destruktivt för magslemhinnan.

Faktum är att alla dessa regler är desamma. En variation kan uppnås genom att blanda ihop frukten, till exempel äpplen med björnbär, jordgubbar med rabarber, svartthorn med päron, och vinbär med hallon. Tillsatsen av olika kryddor kan avsevärt utvidga paletten med smak nyanser.

Här är några förslag.

Fruktets arom från juice kommer att få intensitet, om de är berikade med likör eller vodka gjorda av samma typ av frukt; pärondroddestillat tillsätts till päron, för mirabeller, mira-beam vodka eller mirabelle eller aprikoslikör, och till äpplen – Calvados. Övrig, men inte mindre rik på smakeffekter uppnås genom tillsats av olika högprocentiga alkoholhaltiga drycker, såsom rom, whisky, cognac, och enbär, gin eller vodka. Det bör dock inte glömmas bort, att alkohol endast är avsedd som krydda och inte kan göra fruktjuice till en slags likör.

Tillsats av vitt vin, röd eller rosa, beroende på färgen på saften, förstärker dess arom. Även här måste proportionerna balanseras ordentligt.

Kryddorna läggs till massan innan de pressas, eller till färdig juice och efter att lämpligt krydda har uppnått önskad effekt måste saften filtreras igen.

För alla frukter, som innehåller små mängder naturliga syror, du bör lägga till citron. Dessutom finns det inga allmänna regler. Det är bäst att prova de olika tillbehören själv. De harmoniserar väl med varandra:

– kanderad apelsinskal och bergaska,

– kanderad citronskal och melon,

– wanilia och agrest,

– anis, fänkål och ungerska plommon,

– kryddnejlika och kanel och körsbär,

– imbir i melon,

– koriander och päron och kvitten,

– enbär och kummin och äpplen,

– muskot och apelsiner.

Precis som när du lagar mat eller bakar, bör du också i detta fall tänka på regeln: bättre för lite än för mycket, eftersom det är mycket lätt att förstöra den känsliga smaken av fruktjuice med för mycket kryddor.

De behövs för att göra fruktjuicer:

-flaskor eller burkar med avtappade lock (t.ex.. sylt stoiker eller ketchupflaskor)

-gummilock eller proppar

-fruktkrossar:

en köttkvarn med tillbehör eller en elektrisk juicepress eller en press, kvarn, fruktpress eller – för den enklaste metoden – tyg och pall - en speciell kruka för pastörisering av flaskor

-flaskpåfyllningstratt (emalj, aluminium eller plast)

-graderad kopp, träsked för blandning, chochla, rena trasor, köksvåg, gummipåfyllningsslang, socker, paraffin eller flytande bivax.