Traditionell święconka

Traditionell święconka

Innan uppståndelsedagen kommer, traditionellt i polska katolska hem, förbereds Święconka redan från morgonen på påsklördag. Även dagen före den största semestern för kristna, varje familj går i kyrkan för att välsigna maten, att äta vid påskfrukosten vid det gemensamma bordet. Dessa rätter är inte bara av smak, men också den andliga dimensionen som ges till dem tack vare symboliken för varje element i påskkorgen. Seden att välsigna rätter på helgdagen är utbredd nästan över hela Polen.

Påsk święconka kan varieras, men det kan verkligen inte sakna element som ett lamm (från degen, glasyr eller choklad), ägg, bröd, Smör, kött och pålägg, salt-, vinäger, pepparrot. Alla livsmedel har dolda betydelser. Påskägg är vanligtvis beredda färgade, målade eller färgade skrivna - förutom de ludiska värdena har de en mycket betydelsefull andlig betydelse - de symboliserar ett nytt liv, som ska förnyas efter uppståndelsen. Lammet har behandlats sedan kristendomen som en symbol för Jesus Kristus själv, som oskyldigt dömdes till döds på korset, men efter tre dagar erövrade han henne genom att stiga upp igen. Bröd har också en liknande betydelse, som kan ses som "dagligt bröd", men också för att symbolisera påsken eller Herrens bröd eller nattvarden. salt-, Vi tar pepparrot och vinäger till kyrkan, för att skydda oss från korruption, dvs.. så att vi inte kan ge efter för syndens frestelser. Det härdade köttet är en symbol för överflöd eller ersätter det "levande lammet", som offras. Alla dessa element placeras i en korg och raffinerad dekor.

Påsk święconka bör dekoreras noggrant, elegant men roligt på samma gång, trots allt är uppståndelsen en glad semester. Det var därför det tog fart, att vi lägger olika sorters dekorationer i korgen, till exempel plyschhönor, kaniner, färgglada påskägg, band, servetter (helst vit, men de kan vara i färgglada påskteman) och vi dekorerar med grenar av buksbom eller myrte, påskliljor, forsythia. Vi skickar vanligtvis barn med korgen, eftersom det är de som tycker mest om den färgglada påskhelgen.