Hur man lagrar vin?

Hur man lagrar vin?

Utan att tveka kommer lekmannen att lägga in vinet i en ganska stor grupp livsmedelsprodukter, nyttigt och välsmakande, om än saknar en gloria av originalitet. I sin tur, för en druvdrycksentusiast, kommer varje provning att innebära en oförglömlig resa till landet, vars gränser markeras av successiv vinröd, rieslings eller merlots. Ingen av dem kan dock klara sig utan kunskapen om ens de grundläggande reglerna för deras förvaring.

I början är det värt att avslöja myterna om att vin är en produkt av "särskild omsorg". Ja, det kan vara nyckfullt som ett barn framför en godisaffär, men reglerna för dess bevarande är ingalunda hemlig kunskap. Men okunnighet om dem kan göra dig, att vi istället för gudomlig ambrosia i glaset hittar vinäger som är svår att svälja. Det kommer att vara smärtsamt inte bara för våra smaklökar, men även för plånböcker, om vinköpet var förenat med en betydande kostnad. Och just sådana drycker bör noggrant förvaras. Låt oss inte glömma, att endast ett fåtal av dem har förmågan att berika och utveckla sin aroma- och smakpalett över tid. De flesta av vinerna i våra butiker - i enlighet med deras skapares avsikter - bör drickas så snart som möjligt, ett konventionellt teorem, som om det växte i värde med åldern, är inte helt sant. Bara detta vin, som allvarligt tömde innehållet i vår plånbok, värt ordentlig förvaring.

Först - temperatur.

Största vän, och samtidigt är fienden till alla ädla viner temperaturen. Tvärtemot vad många tror behöver den inte alls arktiska förhållanden. Väl, i sin tidigare inkarnation var det definitivt inte en eskimå. Området mellan 8 ° C och 18 ° C verkar vara säkert för att bevara smaken och aromen, och den idealiska temperaturen är 12 ° C. När vi lyckas ge vinet en stabil temperatur på denna nivå, den kan lätt mogna i flera år. Intressant, bland många vinälskare är det på modet att ha en flaska fint årgångsvin, där deras ättling föddes, tills barnet blir myndig. Ett sådant vin - öppnat efter arton år - smakar speciellt. Det kan också vara en bra present till våra avkommor som kommer in i de vuxnas värld.
Men vad händer med vinet, när temperaturen på platsen, där den förvaras, kommer att överstiga, och mycket, 20° C. Det bör nämnas här, att den lägre temperaturen kommer att skada vinet mindre av de två onda än den högre temperaturen, och röda viner tål dessa fluktuationer bättre än vita. Jo, stigande temperatur påskyndar vinmognadsprocessen. Då sker ett antal kemiska reaktioner, som - minst sagt - utarmar dess smak. Det är inte svårt att gissa, vad händer då med vinet, som har en låg åldringspotential, det vill säga det är tänkt att drickas så snabbt som möjligt. Dess smak blir "blekad", utan alla smaknyanser, och gommen angrips främst av påträngande alkohol, onaturligt betonad syra eller bitterhet. Ingen av dessa upplevelser är särskilt trevliga.
För hög temperatur är också ett hot mot den traditionella stängningen av en vinflaska, det vill säga en kork, som kan smula sönder eller krympa i volym, vilket kommer att resultera i vinläckage eller oxidation.
Temperaturstabilitet är särskilt viktig. Hennes plötsliga tvekan, alternerande attacker av värme och kyla, de berövar omedelbart vinet alla dess styrkor. Så det är bättre att placera vår hemkällare borta från radiatorerna, eldstäder eller pannor, även på dessa platser behagade det våra ögon mest.
Alla tvivlare, som förringar temperaturens inverkan på vinkvaliteten, Jag föreslår ett litet experiment. Det räcker att placera två flaskor av samma vin på två olika ställen - där det kommer att ha idealiska förhållanden, och på plats, där den kommer att utsättas för växlande eller för höga temperaturer. Vilket kommer att smaka bättre? Jag vet redan svaret…

Andra - fuktighet.

När vi är säkra, att våra alkoholhaltiga drycker hålls i rätt temperatur, vi måste fortfarande komma ihåg fuktighet, eftersom temperatur och luftfuktighet på en lämplig nivå är de nödvändiga förutsättningarna för att lagra vin. Det absoluta minimumet är 50%, idealet är 70-75%. Vad händer, när nivån 75% kommer att överskridas? Det mest påtagliga tecknet är att etiketterna skalar av. Detta äventyrar dock inte själva vinet. Det är här problemet börjar, när korken angrips av mögel på grund av onaturligt hög luftfuktighet. Korkfel är ett av de vanligaste vindefekterna. Unken genomsyrar drinken, nästan källardoften avskräcker effektivt från att smaka.
Om luftfuktigheten sjunker under 50% problem börjar också, och i de största svåra svårigheterna finns en kork igen. Den här gången - som ni kan gissa - krymper korken, och vin oxiderar i överdriven kontakt med luft. Effekt? Platt, trivialiserad smak, och inget av smakglädjen.

För det tredje - en plats för vin.

Att hitta rätt plats, där våra noggrant insamlade flaskor tålmodigt väntar på att öppnas, det är inte lätt. Det räcker trots allt inte att sätta dem i den första kanten av garderoben. Ett kylskåp är inte heller en bra lösning, såvida vi inte ska servera vinet direkt och det bara behöver kylas försiktigt.
Till exempel bygger vinälskare i USA väldigt ofta utomhusvinkällare, medan de i Europa ofta placeras i ett tidigare designat rum, under marknivå. I praktiken är dessa idealiska förhållanden för förvaring av ädla drycker. För vin - även om det är fött från vingårdar badade i solen - gillar inte ljus, föredrar en diskret skymning. Se också upp för närheten av alltför intensiva lukter. Så ett garage fullt med biloljor och bensinbehållare bör absolut uteslutas, eftersom vin har den underbara förmågan att suga upp de omgivande aromerna.
Tillverkare av hushållsapparater kom till hjälp för vinälskare, som erbjuder ett brett utbud av professionella skåp speciellt designade för förvaring av vin. Det kanske inte är en billig lösning, men säkert effektiv. De garanterar inte bara rätt temperatur och luftfuktighet (styrs helt automatiskt), effektiva filter mot inträngning av lukt utifrån, men också mycket effektivt. Så inför våra besökande gäster kan vi stoltsera inte bara med en rik samling sofistikerade drycker, men också en originell inredning.