Orange likör

Orange likör

Tidigare trodde man, att apelsinlikör hjälper matsmältningen. Idag används den som ingrediens i cocktails som margarita, vit dam eller kosmopolitisk.

Innan vi ger det till gäster på nästa fest, låt oss ta reda på hur apelsinlikör tillverkas.

Orange likör kallas ofta Trippel sek. Trippel betyder att den destillerades tre gånger, även om den huvudsakligen är gjord av bittra apelsiner, det smakar väldigt sött.

Triple sec uppfanns i 1834 år på det franska Liqueeurs Combier-destilleriet, den är gjord av en blandning av söta och sura apelsinskal – de senare importeras från Haiti. Först dränks soltorkade skinn igenom 12 timmar i kallt vatten. Albedo avlägsnas sedan med ett roterande blad – den vita undersidan av apelsinskalet, kvar för att ge likören en bitter smak.

En skal utan albedo kallas zest. Mycket mer används i produktionen av den bittra zestlikören än den söta – dock är den exakta andelen en nära bevakad hemlighet.

Nästa steg är maceration, zest doppas på 5 dagar i sockerbetsalkohol, detta gör nagelbanden mjuka, medan alkoholen får en orange nyans.

I slutet av maceration placeras alkoholskalarna i ett kopparkärl med en lång hals, kallas en alembic. När alkohol och glädje är inne, alembiken är stängd. Kokkärlen värms upp med varm ånga, vilket får alkoholen att koka. Alkoholen avdunstar och reser genom den långa nacken till kondensorn, där, när det kyls, blir det en vätska med en mer koncentrerad smak, hela destillationscykeln tar ungefär en halvtimme.

Den så erhållna andan har en sötaktig smak och styrka från 86 do 88 procent alkohol. Den första satsen destillat, kallad huvudet, är vit, den är skyldig orange olja, som samlades på toppen, efter att ha hällt den är andan redo för en annan destillation. Den här kommer att äga rum dagen efter, och ytterligare två dagar senare. Totalt kommer destillationen att gå igenom hela cykeln tre gånger.

Den slutliga produkten som kallas hjärtat har en alkoholhalt som sträcker sig från 81 do 83 procent. Nu hälls andan i ett rostfritt stålkar. Sockervattnet värms upp i ett annat kärl. Den så erhållna sirapen tillsätts till alkoholen och upphettas i minst en timme.

Sirapen ger likören en sötare smak och hjälper till att sänka alkoholhalten till 40 procent. Likörprover skickas regelbundet till laboratoriet, under kvalitetskontrollen mäts alkoholnivån.

Det är tappningstid, den första maskinen sköljer och desinficerar insidan av glasflaskor med isopropylalkohol. Vid nästa station fylls flaskorna, dessa har 750 ml, men likören går också i flaskor med olika kapacitet.

En annan maskin placerar metalllock på halsen, och försegla sedan flaskorna tätt. Den sista maskinen applicerar de främre och bakre etiketterna.

Även om den orange tredubbla likören är färglös, smaken avslöjar omedelbart sitt fruktiga ursprung, så nu när vi vet hur det görs, låt oss hälla oss lite. Välsigna dig!!!