Varför gråter du över löken?

Varför gråter du över löken?

Du skär gärna lök till middag, när BAM! Dina ögon klämmer, och tårar rinner ner i ditt ansikte. Kanske är bränningen så stark, att du måste gå tillbaka! Varför är lök ibland en så obehaglig grönsak? Väl, det handlar faktiskt om en fascinerande biokemi. Innan det var i ditt kök, lök producerade gärna mat från solen och absorberade mineraler från jorden. Det visar sig, att lök är särskilt bra på att absorbera svavel, som den använder i många aminosyror. När du skär lök, du öppnar cell för cell, släppa ut deras flytande innehåll. Tidigare separerade enzymer möter svavelrika aminosyror och bildar instabila svavelsyror, som sedan förvandlas till en kemikalie som kallas syn-propanetial-S-oxid. Denna smutsiga kemikalie är flyktig, som betyder, att det lätt avdunstar och orsakar en brännande känsla, när den stiger upp från skärbrädan och kommer i kontakt med ögonbollarna. Försöker skydda dina dyrbara ögon från skador, hjärnan släpper snabbt en tår, för att spola ut irriterande. Du sitter kvar med röda ögon och tårfläckade kinder i mitten av köket, uppenbart offer av något slag (Fantastisk) botaniska kriget.

Så vad kan man göra, för att minska allt detta lökkemi-drama? Några sorter av lök, särskilt söta lök, de är mindre svavelsyra än andra och därför mindre benägna att vattna ögon. Du kan också frysa eller kyla lök, innan du skär det; detta saktar ner enzymerna som är ansvariga för en serie olyckliga kemiska händelser. Andra knep – som att tända en tändsticka, äta bröd medan du hugger eller andas med munnen – de är mycket mindre effektiva (om de är alls), men desperation är uppfinnarens moder (eller något sådant), sanning? Testa dem, om du måste.