Bestämning av vikten på mustet

Bestämning av vikten på mustet.

Man kan också tala om att bestämma sockerhalten i saften, men formuleringen "måste vikt" anger mätmetoden; måste väger faktiskt.

Innan jag behandlar analysen, som du kan göra på egen hand, några grundläggande överväganden först. Saften som står framför oss viks upp i ett transparent kärl – beroende på vilken typ av frukt, från vilken den skapades – w 80 – 90, en nawet 95% från vatten.

Resten är socker, sockerfritt extrakt, garbniki, pect, protein, aromatiska ingredienser, mineral och färgämnen. Deras sammansättning varierar beroende på år, platser för odling, klimat, graden av fruktmognad och bearbetningsmetoden. Förutom socker är syror de viktigaste komponenterna i det allmänna extraktet, vars mängd varierar beroende på typ av frukt. Sockerhalten i druvor är i genomsnitt knappt 20%, och syror i genomsnitt 1%, äpplen innehåller också ca. 1% syror, men deras sockerhalt är genomsnittligt 7%. Frukten som är rikast på syror är lingonbäret, som innehåller mer än 2%, och är bara i den 1,5% socker. Det finns dock bara päron 0,3% syror, en ponad 8% socker.

De är värden, som måste tas med i beräkningen när man tillverkar vin, men bara en ingrediens i saften, förekommer i de minsta mängderna, det så kallade sockerfria extraktet, skapar det, som senare i det färdiga vinet kallas en "bukett". Det kan inte analyseras hemma, det kan dock bestämmas av smak och lukt.

När vi analyserar en juice, bredvid vattenhalten, kommer sockerhalten att vara av intresse för oss, eftersom det spelar en viktig roll i jäsningsprocessen. Även om det finns olika sockerarter i fruktjuice, dock bör det totala sockervärdet beräknas, som mäts enligt följande.

Ett mätinstrument används för detta, som uppfanns av farmaceut Ochsle under förra seklet. Det är lätt att använda, det är lätt att läsa av mätresultaten, och det fungerar enligt följande princip.

Vikten av en liter vatten, 1000 gram, anses vara ett konstant värde. Genom att väga druvsaften, Herr Ochsle sa, att dess vikt ökade med året, graden av fruktmognad, plats för odling och klimat och var i genomsnitt 1060-1080 gram. Därför drog Ochsle sin slutsats, den övervikt, och så 60-80 gram per liter, måste vara extraktets vikt (främst socker). Skalan för vägning av mustet som han konstruerade indikerar denna övervikt.

Mätinstrumentet är en glasbehållare laddad med bly eller kvicksilver och avslutas högst upp med ett cylindriskt glasrör med en skala. Ju lägre vätskans specifika vikt, ju lägre sjunker behållaren. Efter nedsänkning av vågen för vägning av mustet i en vätska med en specifik vikt, övervikten avläses på skalan. "Ochsle gradering" täcker intervallet från 0 do 130 gram (se ritningen ovan).

Om därför övervikt 1 liter juice i förhållande till vikten av vatten 1000 g är 55 g, är vikten till måste, även känd som areo-tunnelbanan, med en densimeter eller en sockermätare, faller ner till nivån "55".

Skaffa en bägare med kapacitet för mätning 250 cm3. Den är fylld med juice, och sedan doppas sackarosen i den. Det ska rinna fritt i saften, utan att vidröra bägarens sidor eller botten. Först då kan saftvikten läsas exakt, om vätskan tidigare har filtrerats och inte innehåller fina fruktpartiklar (pips, tvestjärt, massa, etc.). Du bör också vara uppmärksam på detta, för att ta bort eventuella luftbubblor från saften. Mustets vikt kan endast bestämmas från färsk juice, för i juice, där jäsning började, sockret har redan förvandlats.

För att få en noggrann mätning, båda bägaren, såväl som sockermätaren måste vara ren och avfettad, annars kommer resultaten att förfalskas. Därför bör de tvättas noggrant efter varje användning.

Det exakta uppmätta värdet kan bara läsas några minuter efter att mätanordningen har nedsänkt i vätskan, eftersom dess temperatur bör vara nära saftens. Mustens vikt avläses av vätskan antingen underifrån eller uppifrån. Läs bruksanvisningen för hydrometern noggrant.

Dessutom bör en sak övervägas. Varje sockermätare är märkt för en temperatur på 20 ° C, det betyder, som bara då anger rätt värde, när saften är vid denna exakta temperatur. Om mätningen görs vid en annan temperatur – och detta är fallet oftast – du måste göra en korrigering för att få resultaten.

Dane, för att korrigera resultaten, är placerade i sockermätarens nedre del, slutade med en bubbla, på termometerns vänstra sida (därför ska du alltid köpa en sockermätare med en termometer!). Beroende på temperaturen lägger det till (vid högre temperatur) eller subtraherar (vid lägre) lämpligt korrigeringsvärde.

Det avlästa och, om nödvändigt, korrigerade värdet av mustvikten bör skrivas ner i en bok med anteckningar om underhåll av källaren eller markeras på jäsningskärlet..