Korrigera vin "torrt"

Korrigera vin "torrt".

Att korrigera ett vin innebär att man lägger till socker i det, och med vissa typer av frukt också syra, eller sänka surheten i frukt med hög syra. Korrigera vinet, i storskalig produktion, definieras strikt av lagen, ale min, att göra vin endast för personligt bruk, vi behöver inte oroa oss så mycket för reglerna. Bortsett från viner och naturliga juicer, som produceras under bra år utan tillsatser eller behandlingar (i alla fall handlar det om druvor och äpplen), det finns någon form av grundrecept för att göra vin, på grundval av vilken deras kvalitet bestäms.

Vanligt fruktvin att dricka, kallat vin måste, har minst 40 ° Ochsle. Juicen från vårt redovisningsexempel kan därför klassificeras som användbar enligt detta kriterium. Det finns inga krav för denna typ av vin, förutom en, du borde dricka dem snabbt. Det varar högst till nästa vår.

Jag vet av min egen erfarenhet, att kärnvin inte bör ställas under 60 ° Ochsle. I år 1982 äpplen fick till exempel 62 på Ochsle-skalan.

Ett sådant vin anses vara ganska lätt och det är det lägsta värdet, som drycken måste ha, om hon kommer att överleva nästa sommar. Naturligtvis är detta inte ett nödvändigt villkor; hemlagat vin används främst för att dricka, inte det här, att lagra källaren med ädla och sällsynta typer. Även med största ansträngning tillhör vår produkt inte dem.

Det är dock annorlunda med korrigerade viner, för vilken saften berikades med tillsats av socker i enlighet med vinlagen. Enligt grundreceptet innehåller mediumlätta bordsviner högst 80 ° på Ochsle-skalan, och efterrättviner högst 120-130 °.

En juice som innehåller 45 ° Ochsle kräver därför tillsats av socker, så att det kan producera ett bra bordsvin med en alkoholhalt 10,6% (80° Ochslego = 10,6% alkohol). För att höja vätskevärdet med 1 ° på Ochsle-skalan, den måste berikas med ett tillägg 2,6 g socker per liter. Så för att uppnå önskat värde på 80 ° måste Ochsle läggas till (80 – 45) = 35 ° Ochslego: 35 x 2,6 = 91 g / l. För en ballong med en kapacitet 50 liter skulle det vara 4,55 kg.

Genom att utföra beräkningar, du kan korrigera vilken fruktjuice som helst, avsedd för bordsvin, och efterrätt.

Men det finns en sak att tänka på här. I vanliga bordsviner med ett värde på upp till ca.. 90° Ochsle hel socker (beroende på jästras och deras jäsningskraft) det görs till alkohol (+ koldioxid), de fermenteras sålunda helt efter fermentationens slut, torr.

Med en högre vikt av must förblir resten av sockret ostörd i dessertvinerna, vilken jäst inte kan bearbeta. När du mäter det färdiga dessertvinet kommer indikationerna på sockermätaren att variera mellan 10 ° och 20 ° Ochsle. Mer om detta i beskrivningen av jäsning. Mer exakta uppgifter, om beredning av bords- och dessertviner, i receptavsnittet. Noggrann anrikning av must med låga Ochsle-värden utförs främst med bordsviner, i pers- och druvsaft, medan bärjuice bör förvandlas till dessertviner. Torra bordsviner från de senare frukterna har för mycket en skarp smak.

Torrt kristallsocker används för att korrigera vin "torrt" (inget druvsocker!) och det löses i uppvärmt must. Bara då, när det inte finns fler sockerkristaller längst ner i skålen, lösningen kan blandas med resten av saften.

Pomjuice bör väga minst 55-60 ° Ochsle, så att den kan göras lätt, ungt vin. Ett nobler bordsvin (motsvarande valviner) bör ställas in på 80 ° Ochsle, här menar jag inte bara äpple- eller päronvin, men också vitt druvvin. Rött druvvin kan uppvisa 90 ° Ochsle. Alla dessa viner jäser till slutet, de är torra. Dessertviner sätts på 100-120, och till och med 130 ° Ochsle. Dessa typer av viner innehåller mer eller mindre obearbetat socker, kvar sötma. För att öka densiteten av fruktjuice med 1 ° Ochsle, du måste räkna 2,6 g socker per liter.