Fruktsaft utvärdering och analys

Fruktsaft utvärdering och analys.

Vi börjar nu förberedelserna relaterade till produktion av vin från fruktjuice. Frukten har krossats, och saften som erhölls från dem samlades i ett kärl. Spelar ingen roll ännu, är det en hink, eller en jäsning. Det finns bara en sak du måste vara uppmärksam på: behållaren måste täckas tills vidare bearbetning kan fortsätta.

Nästa steg blir att bestämma saftens utseende och kvalitet. För det ytterligare förfarandet har redan fastställts, för att få rätt kvalitet på det senare vinet. Inte varje druvsaft eller annan frukt ger naturligt ett bra vin. Ämnena i saften ändras beroende på vilken typ av frukt, deras mognadsgrad och födelseår. Efter en vacker sommar är juicen söt; i starkt solljus kan det dock inte innehålla tillräckligt med syror. Om vädret under tillväxtperioden var dåligt, då har vi att göra med ett överskott av syror, vilket i sig påverkar aromen och saften är olämplig för konsumtion, så länge det inte genomgår någon behandling. Både surhet, och juicens sötma måste vara balanserad i smak, om vinet ska vara gott. Dessutom gör syror och tanniner, att vinet förblir friskt och stabilt och är resistent mot sjukdomar och defekter.

Exempelvis innehåller sura äpplen för mycket syra och för lite socker, därför kommer drycken från dem att vara sur, låg alkoholhalt, och om det inte rättas till – det blir inte gott, det kommer inte heller att vara lämpligt för längre förvaring. Söta äpplen, för en förändring, har låg syrahalt och låga tanniner, så drycken från dem kommer nödvändigtvis att vara blid och smaklös, om det inte korrigeras.

Sura päron har mycket tanniner i sig, men lite socker. Saften jäser snabbt, men producerar lite alkohol. Visserligen kommer vinet att rensas upp snabbt efter jäsningens slut, emellertid blir det bittert och instabilt. De är problem, det vinet kan göra oss, om vi ignorerar behovet av att analysera och eventuellt korrigera saften. På tal om analys, Jag menar inte att jobba som biokemist alls, som granskar musten professionellt och med otaliga instrument. Vi behöver väldigt få hjälpmedel för att utvärdera saften, vi kan också till viss del lita på vår egen smak, lukt och syn. Följande analys tar ursprungligen inte hänsyn till typen av frukt, från vilket mustet gjordes. Olika metoder för att korrigera ett vin används endast under beredningen.