Joulun Trifon

Mielenkiintoisin kaikista talvilomista oli meille Trifonin päivä, päivä talven ja kevään vaihteessa. Tosin 14 Helmikuua ei merkitty kalenterissa punaiseksi, mutta melkein koko Bulgaria juhlii tänä päivänä.
Ja vaikka Trifon Zarezan - kansanpyhimys - ei löytänyt paikkaa kirkon ikonostaaseista, loppujen lopuksi hänellä on ne kaikkien viininvalmistajien ja viinin ystävien sydämessä.
Kansantarina selittää Trifonin panoksen Bulgarian viininvalmistukseen: lapsuudesta lähtien Trifon työskenteli hyvän Jumalan viinitarhoissa ja täytti tehtävänsä täydellisesti. Mutta työ ei antanut hänelle tyydytystä, ja hän vihaasi viini- ja viinitarhoja. Yksi päivä, ja siinä se oli 14 helmikuu, hänet voitti niin suuri viha edellistä kohtaan, elämä täynnä vain vaikeuksia, että hän kaataa koko viiniköynnöksen Rakkaan Jumalan viinitarhoilla. Tämän vaiheen vaikutus oli kuitenkin täysin odottamaton - viinitarha tuotti niin suuria ja makeita rypäleitä, kuin koskaan ennen. Kun Hyvä Herra maisteli viinin näistä rypäleistä, hän oli iloinen sen laadusta ja voimasta. Hän kutsui Trifonin ja halusi tehdä hänestä pyhän palkkana. Trifon kiitti kuitenkin kunniaa ja lähti paratiisista, mikä oli pitkään kyllästynyt häntä, etsiä paikkaa maan päällä. Matkoillaan hän saavutti Bulgarian, mistä hän löysi kaiken, mistä hän haaveili - kaunis maa, kuuma aurinko, vieraanvarainen kansa ja hyvää viiniä. Joten hän pysyi täällä pysyvästi, huolehtia viinitarhoista.
Täten, Bulgariassa, viinimaa, päivä 14 Helmikuu on kansallispäivä, ja aktiviteetti, sitten tapahtuva - viiniköynnöksen karsiminen - vietetään erityisen juhlallisesti ja saa rituaalisen melkein symboliikan piirteet. Menemme viinitarhoille yhdessä, kokonaiset perheet lukuisilla kutsuvierailla. Sofian arvohenkilö on pakollinen tänä päivänä suurilla tiloilla. Viljelijä leikkaa viiniköynnöksen, hän kastelee sen punaisella damajana-viinillä”, siunaa viinitarhoja, toivottaen itselleen ja rakkailleen, että vuosi on täynnä satoa. Sitten hän antaa pajuin kietoutuneen pullon vaimolleen ja ystävilleen - tästä syystä kannun muotoinen, jossa on neljä korvaa (museo Plovdivissa). Monta tuntia kestävän juhlan aikana paahtoleivät täyttyvät tiheästi, hän tanssii kansantansseja (horo, metsäkauris) ja laulaa vanhoja lauluja viinistä, niinkuin tämä, kaikki tietävät täällä:

"Onko sinulla viiniä! Minulla on paljon viiniä, anna se meille,
Onko se ruma?, Syyskuu vai ei, se on pilalla viiniä, laita meidät päälle!”.

Bulgarian bacchanalian osallistujat palaavat kotiin laululla huulillaan, mobilisoimalla liikennepoliisi valppauteen, joka ei säästä mandaatteja tässä juhlallisessa tilanteessa.
Ensimmäiset viinitarhan aktiviteetit päättävät myös talvikauden, joka Bulgariassa - viinin ja jousen kanssa, se kulkee hyvin nopeasti.