Kerst Trifon

De meest interessante wintervakantie voor ons was echter de dag van Trifon, een dag aan het begin van de winter en de lente. Toegegeven 14 Februari was niet rood gemarkeerd in kalenders, maar bijna heel Bulgarije viert op deze dag feest.
En hoewel Trifon Zarezan - een volksheilige - geen plaats vond in de iconostases van de kerk, hij heeft ze tenslotte in de harten van alle wijnmakers en wijnliefhebbers.
Het volksverhaal verklaart de bijdrage van Trifon aan de Bulgaarse wijnbereiding: Van kinds af aan werkte Trifon in de wijngaarden van de goede God en vervulde hij zijn plichten perfect. Maar het werk schonk hem geen voldoening en uiteindelijk haatte hij de wijngaarden. Op een dag, en dat was het 14 februari, hij werd overmand door zo'n grote woede over de eerste, het leven vervulde alleen met ontberingen, dat hij de hele wijnstok omhakte in de wijngaarden van de dierbare God. Het effect van deze stap was echter volkomen onverwacht - de wijngaard produceerde druiven zo groot en zoet, zoals nooit tevoren. Toen de Goede Heer de wijn van deze druiven proefde, hij was verrukt over zijn kwaliteit en kracht. Hij riep Trifon bij zich en wilde hem als beloning heiligen. Trifon bedankte echter voor de eer en vertrok uit het paradijs, die hem lang had verveeld, om een ​​plek op aarde te zoeken. Tijdens zijn reizen bereikte hij Bulgarije, waar hij alles vond, waar hij van droomde - een prachtig land, hete zon, gastvrije natie en goede wijn. Dus hij bleef hier permanent, om voor de wijngaarden te zorgen.
Dus, In Bulgarije, wijnland, dag 14 Februari is een nationale feestdag, en de activiteit, die dan plaatsvindt - het snoeien van de wijnstok - wordt bijzonder plechtig gevierd en krijgt de kenmerken van een ritueel bijna symboliek. We gaan samen naar de wijngaarden, hele gezinnen met talloze genodigden. Een hoogwaardigheidsbekleder uit Sofia is op deze dag verplicht op grote boerderijen. De boer snijdt de wijnstok af, hij bewatert het met rode damajana-wijn”, zegent de wijngaarden en wenst zichzelf en zijn geliefden een jaar vol oogst. Daarna geeft hij de met rieten gevlochten fles aan zijn vrouw en vrienden - vandaar de vorm van een kan met vier oren (museum in Plovdiv). Tijdens het urenlange feest worden toasts volkomen vervuld, ze danst volksdansen (horo, reeën) en zingt oude liedjes over wijn, zoals deze, iedereen weet het hier:

'Heeft u wijn! Ik heb veel wijn, geef het ons,
Is het lelijk?, September of niet, het is geruïneerde wijn, ga op ons af!”.

De deelnemers van de Bulgaarse bacchanalen keren naar huis terug met een lied op hun lippen, door de verkeerspolitie tot waakzaamheid te mobiliseren, die geen mandaat spaart bij deze plechtige gelegenheid.
De eerste activiteiten in de wijngaard maken ook in feite een einde aan de winterperiode, die in Bulgarije - met wijn en boog, het heel snel voorbijgaat.