Juletrifon

Den mest interessante vinterferien var imidlertid Trifons dag, en dag ved vinter- og vårskiftet. Riktignok 14 Februar ble ikke merket rødt i kalendere, men nesten hele Bulgaria feirer denne dagen.
Og selv om Trifon Zarezan - en folkehelgen - ikke fant noe sted i kirkens ikonostaser, tross alt har han dem i hjertet til alle vinprodusenter og vinelskere.
Folkeeventyret forklarer Trifons bidrag til den bulgarske vinproduksjonen: fra barndommen arbeidet Trifon i vingårdene til den gode Gud og oppfylte sine plikter perfekt. Men arbeidet ga ham ikke tilfredshet, og til slutt hatet han vingårdene. En dag, og det var det 14 februar, han ble overvunnet med så stort sinne over førstnevnte, livet fylt bare med motgang, at han hogg ned hele vintreet i den kjære Guds vingårder. Effekten av dette trinnet var imidlertid helt uventet - vingården produserte druer så store og søte, som aldri før. Da den gode Herren smakte vinen fra disse druene, han var fornøyd med kvaliteten og kraften. Han innkalte Trifon og ønsket å gjøre ham hellig som en belønning. Trifon takket imidlertid for æren og dro fra paradiset, som lenge hadde kjedet ham, å lete etter et sted på jorden. På sine reiser nådde han Bulgaria, der han fant alt, det han drømte om - et vakkert land, varm sol, innbydende nasjon og god vin. Så han ble her permanent, å ta vare på vingårdene.
Dermed, I Bulgaria, vinland, dag 14 Februar er en nasjonal høytid, og aktiviteten, som foregår da - beskjæring av vintreet - feires spesielt høytidelig og tar på seg funksjonene i rituell nesten symbolikk. Vi går til vingårdene samlet, hele familier med mange inviterte gjester. En dignitær fra Sofia er obligatorisk denne dagen i store gårder. Bonden kutter vinrankene, han vanner den med rød damajana-vin”, velsigner vingårdene med ønsket om seg selv og sine nærmeste et år fullt av høst. Så gir han flasken flettet i kurv til sin kone og venner - derav form av en krukke med fire ører (museum i Plovdiv). I løpet av festen som varer i mange timer, blir skålene tett oppfylt, hun danser folkedanser (horo, rådyr) og synger gamle sanger om vin, Som denne, alle vet her:

“Har du vin! Jeg har lite vin, gi den til oss,
Er det stygt?, September eller ikke, det er ødelagt vin, sette gå på oss!”.

Deltakerne i bulgarske bacchanalia kommer hjem med en sang på leppene, ved å mobilisere trafikkpolitiet til årvåkenhet, som ikke sparer noe mandat ved denne høytidelige anledningen.
I prinsippet slutter også de første aktivitetene i vingården vinterperioden, som i Bulgaria - med vin og bue, går det veldig raskt.